fbpx

Τι σημαίνουν τα όνειρα και οι εφιάλτες που βλέπουμε;

Πολλοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από εφιάλτες που μπορεί μεν να είναι μικρής διάρκειας στο όνειρο, αφήνουν όμως ένα δυσάρεστο συναίσθημα κι ένα βάρος που μπορεί να κρατήσει ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα.

Συνήθως, τα όνειρα αποτελούν μια συνέχεια των καταστάσεων που βιώνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι. Όλοι οι φόβοι, τα άγχη, οι αγωνίες μας κι οτιδήποτε δε θέλουμε ή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στον ξύπνιο μας, έρχεται ατίθασα στον ύπνο μας μέσω του υποσυνειδήτου, με σκοπό να μας βοηθήσει να το δούμε και να το διαχειριστούμε ώστε να ηρεμήσει η ψυχή μας.

Άλλες φορές, τα όνειρα είναι έντονες επιθυμίες ή σχέδια για το μέλλον κι άλλες καταπιεσμένες σκέψεις ή παρορμήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πράγματα που σκεφτήκαμε, που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν πράξαμε.

Αντιθέτως, όμως, με τον ξύπνιο, όταν κοιμόμαστε, νιώθουμε απελευθερωμένοι κι ενεργούμε διαφορετικά, επιτρέποντας στον εαυτό μας να πράξει εκείνο που πραγματικά θέλει κι επιθυμεί.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως βλέπουν όνειρα που επαναλαμβάνονται και ρωτάνε τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, πρόκειται για εφιάλτες.

Η επανάληψη δείχνει πως το πρόβλημα ή μέρος του προβλήματος που προκαλεί το όνειρο, δεν έχει λυθεί. Όταν καταφέρουμε ν᾽ αντικρίσουμε το πρόβλημα και να το διαχειριστούμε, το πιθανότερο είναι πως το συγκεκριμένο όνειρο θα σταματήσει.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως βλέπουν προφητικά όνειρα που τους προειδοποιούν για πράγματα που θα συμβούν στο μέλλον. Μία λογική εξήγηση είναι, πως το μυαλό μας την ώρα που ονειρεύεται, παρατηρεί και συνθέτει περισσότερες πληροφορίες τις οποίες όταν είμαστε ξύπνιοι παραλείπουμε να δούμε ή αγνοούμε. Ως αποτέλεσμα, μέσα στην ηρεμία του ύπνου μπορούμε να δούμε καθαρότερα πράγματα που πριν δεν είχαμε λάβει υπόψιν μας ή δεν τους δώσαμε την πρέπουσα σημασία.

Για κάθε άνθρωπο η σημασία των ονείρων του έχει μοναδικά στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με την προσωπικότητά του, τις εμπειρίες του, τις ανησυχίες του και τη φάση στην οποία βρίσκεται στη ζωή του.

Ωστόσο, όμως, υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία που εμφανίζονται στα όνειρα πολλών ανθρώπων και παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά.

Όνειρα στα οποία βλέπουμε πως πετάμε, συνήθως συμβολίζουν την επαγγελματική καριέρα. π.χ. φιλοδοξίες για μια καλύτερη θέση στη δουλειά. Επίσης, μπορεί να συμβολίζουν και την ανάγκη ανεξαρτησίας ή αποφυγής ευθυνών. Πιθανόν, τη δεδομένη στιγμή, να είμαστε πιεσμένοι από κάποια κατάσταση που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και μέσα από το όνειρο εκφράζουμε την επιθυμία να ξεφύγουμε από όλο αυτό.

Αν, επίσης, βλέπουμε πως στην προσπάθεια μας να πετάξουμε, ζοριζόμαστε ή βρίσκουμε εμπόδια, αυτά μπορεί να συμβολίζουν τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις που μας εμποδίζουν και στην πραγματικότητα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, μόνο με την ώριμη αντιμετώπιση και διαχείριση θα μπορέσουμε να ηρεμήσουμε και να προχωρήσουμε τη ζωή μας μέσα στην ηρεμία αντί στο άγχος.

Όνειρα στα οποία πέφτουμε από ύψος, έχουν να κάνουν επίσης με φόβους και άγχη. Ίσως, στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μας νιώθουμε πιεσμένοι, χαμένοι ή χωρίς υποστήριξη σε περίπτωση που πετάμε με κάποιο μέσο όπως το αεροπλάνο.

Γύμνια στα όνειρα, πιθανόν, να δείχνει πως νιώθουμε ευάλωτοι ή φοβόμαστε την έκθεση. Ίσως, να υπάρχει κι ένα αίσθημα κατωτερότητας σε σχέση με τους άλλους.

Αν βλέπουμε τον εαυτό μας γυμνό μπροστά στην οικογένεια μας, μήπως υπάρχει μια βαθύτερη ανάγκη να μας αποδεχτούν γι᾽ αυτό που πραγματικά είμαστε; Μήπως κρύβουμε κομμάτια μας από φόβο πιθανής επίκρισης ή αποκλεισμού από εκείνη;

Το σπίτι στα όνειρα αντιπροσωπεύει την ψυχή μας και το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού μας. Ένα άδειο σπίτι, πιθανόν, να συμβολίζει την αίσθηση του κενού στη ζωή μας. Μπορεί τα πράγματα να μην έχουν έρθει έτσι όπως τα ονειρευόμασταν. Μπορεί να ζούμε μέσα σ᾽ ένα σπίτι με την οικογένειά μας, αλλά παρόλα αυτά να νιώθουμε άδειοι από συναισθήματα ή να έχουμε κάνει λάθος επιλογή συντρόφου με αποτέλεσμα το κενό της ψυχής μας.

Αντίθετα, ένα γεμάτο σπίτι συμβολίζει την ικανοποίηση και την αίσθηση πληρότητας στη συναισθηματική ζωή.

Αν ονειρευόμαστε πως χτίζουμε σπίτι, αυτό μπορεί να δείχνει μια ανάγκη για οικογένεια, ενώ σπίτι υπό κατασκευή, πιθανόν να συμβολίζει την προσπάθεια μας να ξαναφτιάξουμε ή διορθώσουμε δυσλειτουργικές πλευρές της ζωής μας.

Πνιγμός στα όνειρα είναι ένδειξη της φάσης που περνάμε που μάλλον μας έχει ζορίσει αρκετά και ίσως έχουμε φτάσει σε σημείο να πιστεύουμε πως δε θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Τέρατα στον ύπνο συμβολίζουν κομμάτια του εαυτού μας που ασυνείδητα έχουμε αποκόψει, επικρίνει και προσπαθήσει να αποβάλλουμε, είτε γιατί δε μας αρέσουν, είτε γιατί συμβολίζουν κάτι άσχημο για εμάς που δε θέλουμε να κουβαλάμε.

Σε κάθε περίπτωση οι εφιάλτες καταδεικνύουν φοβίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η λύση είναι η αποδοχή όλων των κομματιών του χαρακτήρα μας, ώστε να μπορέσουμε να ενωθούμε με το «είναι» μας, την ύπαρξη μας και ό,τι εκείνη είναι κι εμπεριέχει.

Μερικές καλές ερωτήσεις που θα μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, είναι οι εξής:

– Τι είναι αυτό που πραγματικά με κάνει ευτυχισμένο στο σήμερα;

– Τι δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να είναι;

– Αν επέτρεπα στον εαυτό μου να είναι έτσι, τι κακό θα μου συνέβαινε;

– Αν επέτρεπα στον εαυτό μου να είναι έτσι, τι θα σκέφτονταν οι άλλοι για μένα ή τι θα σκεφτόμουν εγώ για τον εαυτό μου;

– Τι θα ήθελα να συνέβαινε στη ζωή μου, ώστε να ξυπνούσα το πρωί και να έλεγα «ναι, τώρα νιώθω καλά;»

Τέλος, η σημασία των ονείρων έχει μοναδικά στοιχεία που σχετίζονται με την προσωπικότητά, τις εμπειρίες, τις ανησυχίες και τη φάση ζωής που βρισκόμαστε.

Εκείνο που χρειάζεται να κατανοήσουμε, είναι πως στα όνειρα δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε την βοήθεια και την καθοδήγηση του ανώτερου νου μας. Μιας ανώτερης συνείδησης που μας βοηθά.

Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, όπως και σ᾽ όλες τις καταστάσεις στη ζωή, είναι να είμαστε ανοιχτοί. Να ευχαριστούμε το υποσυνείδητό μας για τις πληροφορίες που μας δίνει με σκοπό την εξέλιξη μας, και να γίνουμε φίλοι του.

Να κοιτάξουμε κατάματα τους δαίμονές μας και ν᾽ ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, ώστε να κερδίσουμε την ηρεμία του πνεύματος και της ψυχής που πραγματικά έχουμε ανάγκη για μια ευτυχισμένη ζωή!

Πηγη: http://www.boro.gr/195188/ti-shmainoyn-ta-oneira-kai-oi-efialtes-poy-vlepoyme-ti-mas-deixnoyn-gia-ton-eayto-mas

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.