Το φύλο του θεραπευτή είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας. Πολλές φορές ένας άνθρωπος που ξεκινά ψυχοθεραπεία, επιλέγει θεραπευτή σύμφωνα με το οικονομικό κόστος και την προσβασιμότητα. Ωστόσο, το ζήτημα του φύλου του θεραπευτή χρειάζεται επίσης να προσμετρηθεί στα κριτήρια επιλογής του θεραπευόμενου.

Ο ρόλος της μεταβίβασης εκ μέρους του θεραπευόμενου  στο θεραπευτή σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το φύλο του.

Ως «μεταβίβαση» εννοείται η ασυνείδητη τάση ενός ατόμου να μεταφέρει στους άλλους τα συναισθήματα και τις στάσεις που αρχικά συνδέθηκαν με σημαντικά πρόσωπα της πρώιμης παιδικής ηλικίας του, όπως οι γονείς και τα αδέρφια. Πρόκειται λοιπόν, για μια θεμελιώδη διεργασία στην ψυχοθεραπεία. Ο θεραπευόμενος – συνήθως ασυνείδητα – ταυτίζει το θεραπευτή με ένα γονιό ή ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο της  ζωής του, όπως κάποιο δάσκαλο, θείο, αδερφό, κλπ.

Στο πλαίσιο της μεταβίβασης στη θεραπεία, συχνά παρατηρούμε γυναίκες με ιστορικό αυστηρής ή επικριτικής μητέρας, να συμπεριφέρονται κατά ανάλογο τρόπο στη θεραπεύτρια, πολλές φορές ήδη από την πρώτη συνεδρία. Παρά τις προσπάθειες της θεραπεύτριας να ακολουθήσει μια πιο «ανοιχτή» και «μητρική» στάση απέναντί τους, οι θεραπευόμενες συχνά αναφέρουν έντονο άγχος κατά τη διάρκεια των συνεδριών ή μετά από αυτές, με μεγάλη πιθανότητα την οριστική διακοπή τους. Συνεπώς, ένα άτομο με υπερβολικά αυστηρή ή επικριτική μητέρα, είναι πιθανό να μεταβιβάσει στη θεραπεύτριά του, τα αρνητικά του αισθήματα προς εκείνη.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί με ένα θεραπευόμενο που είχε ένα αυστηρό/επικριτικό πατέρα ο οποίος μεταβιβάζει στο θεραπευτή του τα αισθήματά τα οποία την ουσία θα απευθύνονταν στον πατέρα του. Πιθανώς, αρχίζει να του δημιουργείται ένα άγχος πως ο θεραπευτής – πατέρας θα τον κρίνει και τότε αρχίζει να αμύνεται, κατακρίνοντας ο ίδιος τον θεραπευτή, αδυνατώντας να διαχωρίσει την κατάσταση και δυστυχώς συνήθως θα σταματήσει τη θεραπεία του.

Ωστόσο, ως απάντηση στο ερώτημα, γιατί οι προαναφερθέντες θεραπευόμενοι επιλέγουν το θεραπευτή του συγκεκριμένου φύλου;

Πρόκειται για τον ίδιο λόγο που επιλέγουν ένα «λάθος» σύντροφο. Προσπαθούν να βρουν ένα παρόμοιο πρόσωπο με εκείνο που προκάλεσε το τραύμα, μια γυναίκα σαν τη μαμά ή έναν άντρα σαν το μπαμπά, σύμφωνα με τα παραδείγματα που προαναφέρθηκαν.

Ο σκοπός είναι να θεραπευτούν, ωστόσο ασυνείδητα επαναλαμβάνουν το τραύμα, αποδίδοντας στη θεραπεύτρια ή στο θεραπευτή, χαρακτηριστικά της μητέρας ή του πατέρα, αντίστοιχα, αναβιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα αρνητικά αισθήματα που είχαν στην πρώιμη παιδική ηλικία και τελικά διακόπτουν τη θεραπεία για να μειώσουν το άγχος που τους δημιουργεί όλη αυτή η συνθήκη.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην επιθυμούν τη συγκεκριμένη θεραπεύτρια (ή θεραπευτή), που δείχνει κατανόηση και είναι φιλική, καθώς δυσκολεύονται να συσχετιστούν μαζί της, όπως δυσκολεύονται να συσχετιστούν με ένα αντίστοιχο σύντροφο  ο οποίος δεν τους ξυπνά αναμνήσεις, ώστε να δημιουργήσουν ταύτιση.

Το άτομο στην προκειμένη περίπτωση π.χ. έχει συνηθίσει από μία γυναίκα να είναι επικριτική και αυστηρή, αναζητώντας ασυνείδητα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα θεραπεύσει το τραύμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προαναφερθέντα παραδείγματα μια γυναίκα ή ένας άντρας θεραπευτής, που θα είναι «ανοιχτός», ζεστός, χωρίς κριτική διάθεση, θα μπορέσει να βοηθήσει το άτομο – αν παραμείνει στην θεραπεία – να συνειδητοποιήσει το τραύμα του και να το επεξεργαστεί. Συνεπώς, ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αλλάξει την εικόνα που έχει για τους άντρες (ή για τις γυναίκες, αν πρόκειται για θεραπεύτρια).

Συμπερασματικά, το παρελθόν ενός ατόμου παίζει ρόλο για το αν θα διαλέξει γυναίκα ή άντρα θεραπευτή. Αν για παράδειγμα, μία γυναίκα έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από ένα άντρα, θα είναι δύσκολο για την ίδια να εμπιστευτεί ένα άντρα θεραπευτή. Επίσης, σημασία έχει το αίτημα για το οποίο θα αναζητήσει κανείς θεραπεία. Για παράδειγμα, άντρες με σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να αισθάνονται περισσότερο άνετα με ένα άντρα θεραπευτή. Παρομοίως, γυναίκες που έχουν δυσκολίες με την εικόνα του σώματός τους, μπορεί να προτιμήσουν μια θεραπεύτρια. Πιθανώς, ένα άτομο να προτιμήσει θεραπευτή του ίδιου φύλου καθώς έτσι έχει συνηθίσει. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που εκμυστηρεύονται τους προβληματισμούς τους στις φίλες τους, μπορεί να θεωρούν ότι μια γυναίκα θα τις καταλάβει καλύτερα.

 

Συνεπώς, το φύλο του θεραπευτή μπορεί αρχικά να έχει σημασία για το θεραπευόμενο. Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό, όπως στην περίπτωση ενός αγοριού που δεν έχει αντρικό πρότυπο στην οικογένειά του και συνεργάζεται με ένα άντρα θεραπευτή.

Αναφορικά με τη διαφορετικότητα που παρουσιάζουν λοιπόν, άντρες και γυναίκες θεραπευτές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο έχουν χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα. Η προσωπικότητά τους και η εκπαίδευσή τους συμβάλλει στο κατά πόσο αποδέχονται τις δύο αυτές πλευρές τους.

Επιπλέον, είναι άνθρωποι που μπορεί να έχουν μεγαλώσει με αρκετά διαφορετικές εμπειρίες, απόψεις και στάσεις που πιθανώς να επηρεάζουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τη μέθοδο θεραπείας τους.

Εν κατακλείδι, το σημαντικότερο σε μια θεραπευτική σχέση, είναι ο θεραπευτής ο οποίος βρίσκεται εκεί, άσχετα με το φύλλο του,  να έχει εκπαιδευτεί να βοηθά και να συναισθάνεται τον άνθρωπο που έχει απέναντι του..

Να έχει δουλέψει τα περισσότερα προσωπικά του κομμάτια, ώστε να έχει υπομονή και κατανόηση  και πάνω από όλα να αγαπά αυτό που κάνει.

 

ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ