fbpx

Μην αμφιβάλλεις για την αξία σου

Μην αμφιβάλλεις για την αξία σου

 

Ο καθένας από εμάς πιστεύει πως δεν είναι αρκετά καλός λόγω των πεποιθήσεών του.

Όσο πιο βαθιά είναι η πεποίθησή μας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή μας, αφού χάνουμε την αίσθηση της σιγουριάς και της αξίας μας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να εξαρτόμαστε απʾ τους άλλους για να μας πουν αν αξίζουμε ή όχι. Αν είμαστε καλοί ή όχι. Αν μας εγκρίνουν ή όχι.

Εκείνο που χρειάζεται να καταλάβουμε όλοι οι άνθρωποι είναι πως κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να μας μειώσει ή να μας χειραγωγήσει, είναι ένας άνθρωπος χωρίς αυτοσεβασμό και μʾ ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι καθαρά δικό του. Το κακό εδώ είναι πως επειδή εμείς ήδη πιστεύουμε πως δεν αξίζουμε, ο κάθε άλλος που θα μας προσδώσει έναν άσχημο χαρακτηρισμό, έχει την ικανότητα να μας επηρεάσει και να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα.

Τότε ο νους μας καταγράφει το άσχημο σχόλιο, την παρατήρηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μειώνεται ακόμη περισσότερο. Παράλληλα πληγωνόμαστε, μʾ αποτέλεσμα να θυμώνουμε και να γινόμαστε σαρκαστικοί κι επιθετικοί απέναντι στον κάθε άλλον που μας πληγώνει.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας κι αίσθηση της αξίας μας, τότε μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί με τους άλλους και μπορούμε να κατανοήσουμε πως πίσω απʾ τα λόγια τους κρύβεται μια μεγάλη δική τους ανασφάλεια.

Μπορούμε να κατανοήσουμε, πως παρόλο που μιλάνε άσχημα σʾ εμάς και προσπαθούν να μας πληγώσουν, στην ουσία τα λόγια αυτά στοχεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Στοχεύουν σʾ ένα δικό τους βαθύτερο κομμάτι, που ποτέ δεν αποδέχτηκαν.

Απʾ την άλλη πλευρά, αν κάποιος μπορεί να μας κάνει να εξαγριωθούμε με τα λόγια του, αυτό σημαίνει πως έχει αγγίξει κάποιο δικό μας κομμάτι, το οποίο το νιώθουμε αρνητικό πάνω μας ή …. δεν το αποδεχόμαστε.

Εκείνο που χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε, είναι να κοιτάξουμε μέσα μας. Χρειάζεται να δούμε ποιο κομμάτι δικό μας άγγιξε.

Μήπως ενοχλήθηκες, όταν ο άλλος σε είπε τεμπέλα, γιατί κατά βάθος πιστεύεις πως πολλές φορές τεμπελιάζεις κι αφήνεις πράγματα για μετά, μʾ αποτέλεσμα να μην τα κάνεις ποτέ;
Μήπως όταν σε λένε αποτυχημένο εξαγριώνεσαι, γιατί πραγματικά πιστεύεις πως δεν έχεις καταφέρει τίποτα σημαντικό στη ζωή σου;

Αυτά κι όλα τα υπόλοιπα που ακούμε, χρειάζεται να είναι το δώρο μας. Ένα δώρο που θα το πάρουμε, θα τʾ ακούσουμε καλά και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μʾ αυτό. Όσες φράσεις ακούσουμε και μας ενοχλούν, είναι όλες εκείνες τις οποίες χρειάζεται να διερευνήσουμε, με σκοπό να φτάσουμε σʾ ένα αποτέλεσμα πάντα προς όφελος μας.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να κάνουμε το καλύτερο για εκείνον, αν μη τι άλλο να τον γνωρίσουμε. Νʾ ακούσουμε τις αδυναμίες, τους φόβους και τις ανάγκες του. Και αν μια ανάγκη μας είναι να νιώσουμε ικανοί, τότε ίσως κάποιος που θα μας ονομάσει ανίκανους, θα μας βοηθήσει πραγματικά. Είναι τότε που χρειάζεται να δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να γίνουμε ικανοί, αν πραγματικά είναι αυτό που επιθυμούμε, ή να φέρουμε στη μνήμη μας πόσα πράγματα έχουμε κάνει, που αποδεικνύουν το πόσο ικανοί είμαστε.

Πολλές φορές μπορεί να συμβαίνει να έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα στη ζωή μας, αλλά να έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στο υποσυνείδητό μας, λόγια που μας έλεγαν, τα οποία ήταν αρνητικά, με αποτέλεσμα σήμερα οι ίδιοι να μην αναγνωρίζουμε τα όσα έχουμε καταφέρει. Νʾ αδυνατούμε να δούμε την πραγματικότητα.

Βοήθημα για σένα:
Γράψε μια λίστα με όλα εκείνα στα οποία θεωρείς πως είσαι καλός.
Γράψε άλλη μια με όλα εκείνα που έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα
και γράψε μια τρίτη με πράγματα που δεν έχεις καταφέρει ακόμη, αλλά προσπαθείς γιʾ αυτά.

Υπάρχει περίπτωση να δεις πράγματα που έχεις αφήσει πίσω ή καταστάσεις που πιστεύεις πως δεν μπορείς νʾ αναλάβεις κι έχεις αφεθεί σε αυτές.

Είναι πολύ χρήσιμο να δεις ποια από αυτά θα ήθελες να βάλεις πάλι σε λειτουργία και να προσπαθήσεις γιʾ αυτά.

Είναι μια πολύ καλή αρχή δημιουργίας, κι όπως όλοι γνωρίζουμε, η δημιουργία είναι η τροφή της ζωής.

 

Πηγή: https://www.anapnoes.gr/kitaxe-mesa-sou-ke-pistepse-se-sena/

Έλα μαζί μας σε ένα μοναδικό ταξίδι συνάντησης με Εσένα!

Βιωματικό Εργαστήρι Αυτογνωσίας ‘’Όταν Συνάντησα Εμένα!’’

…με την Ανδριάννα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.