fbpx

Δε μπορώ να ξεπεράσω τον χωρισμό μου

Ο αναγνώστης μας Χάρης γράφει:

Αλήθεια κουράστηκα. Έχει περάσει ένας χρόνος και κουράστηκα να είναι μακριά μου, να πονάω απʾ την εκκωφαντική απουσία της. Κουράστηκα να τη σκέφτομαι στην αγκαλιά του. Κουράστηκα να είναι ακόμα η πρώτη και τελευταία μου σκέψη, αν είναι καλά, αν με σκέφτεται, αν περνάει καλά.

Κουράστηκα να πίνω και να καπνίζω, να μην περνούν οι μέρες χωρίς πόνο, να παρακαλάω να μην ξυπνήσω. Κουράστηκα πλέον να το παίζω μαλάκας, πως δήθεν την ξεπέρασα και πως είμαι καλά φορώντας μια μάσκα για χαμόγελο. Ποιον κοροϊδεύω; Ακόμα περιμένω να γυρίσει. Θέλω να πω «αντίο», αλλά μάλλον είμαι πολύ δειλός.

Η  ψυχολόγος μας Ανδριάννα Γεροντή (Συστημική Θεραπεύτρια-Συντονίστρια Ομάδων-ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ) απαντά:

Αγαπητέ Χάρη,

Καθόλου δειλός δεν είσαι. Φαίνεσαι απλώς ένας ευαίσθητος άνθρωπος που πληγώθηκε από μια σχέση κι επιλέγει να παραμένει πάνω απʾ τα συντρίμμια της και να κλαίει, αντί να προχωρήσει μπροστά και να κοιτάξει την ζωή του.

Άνθρωποι περαστικοί, έρχονται και φεύγουν απʾ τη ζωή μας, θέλοντας να μας δώσουν ένα μάθημα, γνωστό και ως «Δώρο», ώστε να συνεχίσουμε τη ζωή μας με νέες γνώσεις και εφόδια.

Αν εμείς έχουμε κλειστά τα μάτια μας σε αυτά τα «Δώρα», τότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μένουμε έξω από την ζωή και κατʾ επέκταση απʾ τη χαρά της.

Μέσα απʾ αυτή τη σχέση, πήρες πληροφορίες που θα πρέπει να σου φανούν χρήσιμες για τα επόμενα βήματά σου.

Μπορεί το μάθημα σου να είναι παραδείγματος χάρη να μάθεις να μην επιτρέπεις σε κανέναν, πλέον, να σε ελέγχει ή να σε υποτιμά. Να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε βάζει δεύτερο και να παίζει με την ψυχή σου.

Μπορεί το μάθημα σου να είναι πως χρειάζεται νʾ αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στον σύντροφο, παρά στη δουλειά σου ή να μην ζηλεύεις τόσο. Εσύ ξέρεις τι σε αντιπροσωπεύει.

Σημασία έχει να δεις τον λόγο, για τον οποίο έφερες αυτή την σχέση κοντά σου. Να πάρεις το «Δώρο» της και να συνεχίσεις την ζωή σου σε μια καλύτερη βάση.

Μετά, ρώτα τον εαυτό σου αν ήσουν πραγματικά ευτυχισμένος κι αν η σχέση αυτή κάλυπτε όντως τις ανάγκες σου ή αν απλώς συμβιβαζόσουν με τα λίγα.

Ρώτα τον επίσης, αν όλη αυτή η επιμονή έχει το όνομα του εγωισμού.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις γιατί τελείωσε αυτή η σχέση και να μάθεις νʾ αναγνωρίζεις τις πραγματικές σου ανάγκες σε επίπεδο σχέσεων. Από πού προέρχονται οι ανάγκες αυτές και με ποιους νέους τρόπους μπορείς να τις ικανοποιήσεις.

Η αληθινή ευτυχία, έρχεται μόνο από μέσα μας και μέσα απʾ τη γνώση του εαυτού μας! Κοίταξε, λοιπόν, μπροστά και δες που βρίσκεται η δική σου! Σίγουρα όχι εκεί που νιώθεις συναισθήματα τα οποία μας περιέγραψες παραπάνω.

Δεν ξέρω πολλά για την ιστορία σου και δυσκολεύομαι να την αναλύσω. Επίσης, δεν ξέρω πώς μπορεί να νιώθει εκείνη και τι συνέβη μεταξύ σας.

Ξέρω, όμως, πως όταν κάποιος σε θέλει είναι δίπλα σου κι εκείνη απʾ όσα μας έγραψες είναι δίπλα σε άλλον.

Άδειασε, λοιπόν, τα ντουλάπια του μυαλού σου από μεταχειρισμένα και παλιά πράγματα και γέμισέ την με καινούρια. Κράτα ό,τι όμορφο πήρες απʾ αυτή τη σχέση και άφησε πίσω μʾ αγάπη ό,τι σε πλήγωσε.

Φτιάξε τη νέα σου ζωή μʾ όμορφα χρώματα και υλικά. Κάνε γερές φιλίες, φτιάξε δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου. Μάθε νʾ αγαπάς χωρίς να γίνεσαι θυσία.

Τότε θα είσαι έτοιμος να βρεις έναν άνθρωπο που μαζί του θα εξελίσσεσαι και θα μοιράζεσαι αληθινές στιγμές. Έναν άνθρωπο στον οποίο θα δίνεις και θα σου δίνει απλόχερα και χωρίς κόπο, γιατί η αγάπη χρειάζεται να ρέει, να δίνεται και να παίρνεται με ευκολία κι όχι να κολλάει.

Πραγματικά το αξίζεις κι εσύ και όλοι μας.

Μην συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο!

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψεις πως προχώρησες την ζωή σου, πως βρήκες κάτι πραγματικά όμορφο και πως είσαι ευτυχισμένος.

 

 

Βρες το NEO Μαγνητοσκοπημένο Σεμινάριο του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. με θέμα “Πένθος – Απώλεια και Χωρισμό” και δες το στον δικό σου χώρο και χρόνο

Μαγνητοσκοπημένο Σεμινάριο Ψυχικής Υγείας: Πένθος – Απώλεια και Χωρισμός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.