Η Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ σε συνεργασία με το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. διοργανώνει την 1η της Διημερίδα με θέμα:
Η Θεωρία Δεσμού από το Α ως το Ω:
« Πώς η σχέση μητέρας-βρέφους επηρεάζει τις ενήλικες σχέσεις μας;»
Η Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ σε συνεργασία με το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. διοργανώνει την 1η της Διημερίδα με θέμα:
Η Θεωρία Δεσμού από το Α ως το Ω:
« Πώς η σχέση μητέρας-βρέφους επηρεάζει τις ενήλικες σχέσεις μας;»
Τη θεωρία του δεσμού, εισήγαγε πρώτος ο ψυχίατρος John Bowlby (1958) ο οποίος υποστήριξε ότι με τον όρο προσκόλληση, αναφερόμαστε στον ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του βρέφους και του προσώπου φροντίδας (κυρίως μητέρα) και ο οποίος αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας και της επιβίωσης του βρέφους.
Το παιδί επιζητά την εγγύτητα και τη φροντίδα από το άτομο που το φροντίζει, ώστε να καταφέρει να κερδίσει την αίσθηση ασφάλειας που έχει ανάγκη και είναι η ανταπόκριση της μητέρας στις ανάγκες του, η οποία θα καθορίσει την δημιουργία ασφαλούς ή ανασφαλούς δεσμού προσκόλλησης του παιδιού που με τη σειρά του, θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα σχετίζεται αργότερα με τους ανθρώπους της ζωής του.
Αν για παράδειγμα, ένα παιδί, βίωσε αδιαφορία, απόρριψη, επίκριση ή δεν έλαβε την απαιτούμενη αγάπη, αποδοχή ή προσοχή και φροντίδα από τους γονείς, στην ενήλικη ζωή, φαίνεται πως με έναν ασυνείδητο τρόπο, θα τείνει να αναζητά το ερωτικό ενδιαφέρον από ανθρώπους οι οποίοι ταιριάζουν ή θυμίζουν τους γονείς του και το είδος Δεσμού το οποίο δημιούργησε με εκείνους, σε μια προσπάθεια να επεξεργαστεί το ψυχικό τραύμα που του είχε δημιουργηθεί, τότε.
Είναι ο ίδιος λόγος όπου ένα άτομο, το οποίο έχει βιώσει απόρριψη, επίκριση ή εγκατάλειψη, δυσκολεύεται να συνδεθεί με ένα άλλο άτομο το οποίο του παρέχει αγάπη, ασφάλεια και αποδοχή… συναισθήματα τα οποία δεν του είναι οικεία και με τα οποία δεν μπορεί να ταυτιστεί ώστε να συνδεθεί μαζί του..
Και κάπως έτσι, παρατηρώντας το μοτίβο των ερωτικών μας σχέσεων, μπορούμε να έχουμε μια εικόνα, του τύπου Δεσμού που είχαμε αναπτύξει με τους φροντιστές μας ή και το αντίστροφο. Ο τύπος δεσμού που τείνουμε να δημιουργούμε στην ενήλικη ζωή μας, φανερώνει κομμάτι του δεσμού που αναπτύξαμε τότε….
Άτομα τα οποία έχουν αναπτύξει ασφαλή τύπο προσκόλλησης με το πρόσωπο φροντίδας νιώθουν ευτυχισμένα στις ερωτικές τους σχέσεις, δείχνουν εμπιστοσύνη στον σύντροφό τους, είναι σταθεροί και αφοσιωμένοι στις σχέσεις τους και σπάνια ανησυχούν μήπως τους εγκαταλείψει ο σύντροφος τους.
Αντιθέτως, άτομα με ανασφαλή τύπο προσκόλλησης (αγχώδη/αμφιθυμικό τύπο προσκόλλησης) φαίνεται πως έχουν ακραίες συναισθηματικές εναλλαγές στις σχέσεις τους όπως π.χ υπερβολική ζήλεια ή εμμονή με τον σύντροφο τους, τον οποίο δύσκολα εμπιστεύονται, ενώ παράλληλα φοβούνται την συναισθηματική εγγύτητα και για αυτόν τον λόγο δείχνουν τις περισσότερες φορές συναισθηματικά απόμακροι.
Φαίνεται λοιπόν πως η θεωρία Δεσμού, προσέφερε μία άριστη γνώση γύρω από το θέμα της προσκόλλησης η οποία φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για να εξηγήσει όχι μόνο την ποιότητα δεσμού βρέφους – μητέρας αλλά και τη ποιότητα ερωτικού δεσμού μεταξύ δύο συντρόφων..
10:00-10:30 Yποδοχή από Γραμματεία – Τελευταίες εγγραφές
10:30-10:50 Έναρξη της Διημερίδας από την Πρόεδρο της Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ. και Διευθύντρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. , κα. Ανδριάννα Γεροντή
10:50-14:45 Στρογγυλή Τράπεζα Ειδικών Ψυχικής Υγείας
Τίτλος Στρογγυλής Τραπέζης: Η Θεωρία Δεσμού από το Α ως το Ω:
« Πώς η σχέση μητέρας-βρέφους επηρεάζει τις ενήλικες σχέσεις μας;»
Προεδρείο/Συντονισμός: Δρ. Αφροδίτη Παπαϊωάννου-Σπυρούλια
14:30-14:45 Kλείσιμο Στρογγυλής Τραπέζης
14:45-15:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ για Καφέ ή Ελαφρύ Μεσημεριανό
15:30-15:50 Παρουσίαση του ‘ταξιδιού’ της Ανασυνδυασμένης – Εκλεκτικής Συμβουλευτικής μέσα από τα μάτια μιας τελειόφοιτης.
15:50-16:50 Παρουσιάσεις Αποφοίτων & Εκπαιδευόμενων του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. με τίτλο
«Ανάλυση περιστατικών συντροφικών σχέσεων, με βάση τη Θεωρία Δεσμού, μέσα από τα Μάτια των Νέων Επαγγελματιών Ανασυνδυασμένης – Εκλεκτικής Συμβουλευτικής»
Έρρικα Δαρδάγου, Αγγελική Πολυχρόνου, Παντελίτσα Χαραλάμπους, Ζέτα Νικολάϊτσουκ
Κλείσιμο παρουσίασης: «Το Ταξίδι της Ανασυνδυασμένης-Εκλεκτικής Συμβουλευτικής»
Νάσια Παναγοπούλου
Συντονισμός: κα. Ανδριάννα Γεροντή
16:50-17:00 Κλείσιμο της 1ης ημέρας από την Διευθύντρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. και πρόσκληση για τα Εργαστήρια της 2ης ημέρας στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ
Μετά το πέρας των εισηγήσεων του Σαββάτου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης!
Οι εισηγήσεις του Σαββάτου θα διεξαχθούν Διαδικτυακά και Δια Ζώσης και θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στο ξενοδοχείο The Golden Age Hotel of Athens (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα 115 28 – αίθουσα ΣΕΙΡΗΝΕΣ 2).
10:00-10:30 Yποδοχή από Γραμματεία
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Χαρά Ντάτση
MSc Κλινική Ψυχολόγος
Περιγραφή
Τι είναι αυτό που αναγκάζει κάποιους ανθρώπους να αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να τους προσεγγίσουμε ή να αδιαφορούν πλήρως για τις σχέσεις ενώ εμείς νιώθουμε με όλο μας το είναι ότι μαζί θα ζούσαμε την πιο ονειρεμένη ζωή που υπάρχει; Τι είναι αυτό που τους κάνει να ερμηνεύουν το πλησίασμά μας ως απειλή στην ελευθερία τους και πώς συνδέεται η ελευθερία τους με τη σύνδεση;
Τι είναι άραγε εκείνο που αναγκάζει κάποιους ανθρώπους να σπαταλούν την πολύτιμη ενέργεια και το δυναμικό τους στη σκέψη ενός ατόμου, στον τρόμο της μοναξιάς και στο σπαραγμό μιας ευτυχίας που ποτέ δεν έζησαν πραγματικά μαζί του; Τι είναι αυτό που μας αναγκάζει να υπερεμπλεκόμαστε, να γινόμαστε υπερβολικά κτητικοί και τελικά να νιώθουμε θύματα μέσα από την αίσθηση της αναξιότητας που μας κατακλίζει και μας καταναλώνει;
Σ αυτό το εργαστήρι θα δούμε αναλυτικά τι ακριβώς μας έχει συμβεί, θα αναλύσουμε το πρώιμο τραύμα και πώς αυτό έχει επιδράσει τόσο στο νευρικό μας σύστημα όσο και στον εγκέφαλό μας και θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την κατανόηση και την ίαση…
Έμιλυ Ανδρέου Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Έρρικα Δαρδάγου Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Περιγραφή
Σκέφτηκες ποτέ πως η ζωή μας, το ΜΕΛΛΟΝ μας μπορεί να καθοριστεί /καθορίζεται από ένα και μόνο πράγμα : από το πόσο ΠΑΡΟΝ είναι το ΠΑΡΕΛΘΟΝ μας;!
Ένα σου κλάμα που δεν άκουσε κανείς ή σιγαστηκε μ’ένα’ μη γκρινιαζεις’…
Ένας φόβος σου που αγνοήθηκε ή ακυρώθηκε μ’ένα σκέτο ‘μη φοβάσαι!’…
Ενα σου γεύμα που δεν έλαβες στην ώρα του ή έλαβες απλά διεκπεραιωτικά …
Μια αγκαλιά που άργησε ή που δεν πήρες, καν, τη στιγμή που τη χρειάστηκες…
Μια απουσία που κανένας δεν σου εξήγησε ή μια παρουσία που πιο πολύ με απουσία έμοιαζε.
Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, είχαμε ανάγκη, λαχταρήσαμε, ζητήσαμε ή δεν τολμήσαμε καν να ζητήσουμε… Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, δεν πήραμε ή πήραμε με λάθος τρόπο και που ακόμα, αν και ενήλικες χρόνια πια τώρα, σαν παιδιά μας κάνουν να κλαίμε, να πονάμε, να δυσπιστούμε, να παραπονιόμαστε, να φοβόμαστε, να κλεινόμαστε, ν’αποσυρόμαστε, να ντρεπόμαστε, να φοβόμαστε ή μάταια ν’ αποζητάμε με λάθος τρόπο, σε λάθος σχέσεις, από λάθος ανθρώπους.
Κι αν κάτι, έστω, ΤΟΤΕ ήταν αλλιώς, ίσως ΣΗΜΕΡΑ να’ ταν όλα αλλιώς. Αλλά κι αν ΣΗΜΕΡΑ αλλάξει(Σ) έστω και κάτι, ίσως να’ναι όλα αλλιώς ΑΥΡΙΟ.
Σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι, μπορείς να κάνεις τη δική σου ΑΛΛΑΓΗ. Θα έχεις τη δυνατότητα να ξαναχτίσεις κομμάτια από την προσωπική σου ιστορία, όπως τα ήθελες και τα είχες πραγματικά ανάγκη, ανακτώντας τις δυνάμεις του ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού, για μια ζωή με εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αποδοχή, σύνδεση και αγάπη.
Με οδηγό την Ανασυνδυασμένη Εκλεκτική Συμβουλευτική και τις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες θεωρητικές, πρακτικές και βιωματικές προσεγγίσεις της ως εργαλεία, έχεις την ευκαιρία να βιώσεις βαθιά πώς μια αλλαγή στον Ενεστώτα σου, μπορεί να εμποδίσει πια το(ν) Αόριστο να καθ-ορίζει το ΜΕΛΛΟΝτα σου.
Ζέτα Νικολάϊτσουκ
Εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια της Άμεσης Προσωπικής Μεταμόρφωσης
Θεραπεύτρια της Ανασυνδυασμένης Εκλεκτικής Συμβουλευτικής
Περιγραφή
Έχεις σχέση;
Αν απάντησες «όχι», τότε πολύ πιθανόν να σκέφτηκες την ερωτική σχέση και ίσως αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί αυτόν τον καιρό.
Αν απάντησες «ναι», τότε θα περάσω στην δεύτερη ερώτηση:
Τί ποιότητα σχέσης έχεις; Είσαι ικανοποιημένη/-ος από τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου;
Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τότε τί θα άλλαζες; Τί είναι αυτό που δεν σε ικανοποιεί;
Μήπως σου λείπει ο σύντροφος από την ζωή, ακόμα και αν υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο δίπλα σου, όμως και πάλι νιώθεις μόνη/-ος;
Μήπως αναρωτιέσαι πώς κάποιοι καταφέρνουν να έχουν αρμονία στην ζωή τους και σε κατακλύζουν συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, ζήλιας ή θυμού;
Είτε θέλουμε να αναπτύξουμε νέες σχέσεις, είτε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από τα θεμέλια.
Τα θεμέλια δεν είναι άλλα από τον ίδιο τον εαυτό μας!
Πολλές φορές ζητάμε μία ιδανική σχέση, έναν ιδανικό σύντροφο, όμως έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς ιδανικοί;
Ο ιδανικός σύντροφος και η ιδανική σχέση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους περισσότερους ανθρώπους για να στραφούν στην αυτογνωσία και για να αναρωτηθούν:
Πολλές φορές ξέρουμε πολύ καλά τί δε θέλουμε και δεν λέμε αυτό που θέλουμε ακριβώς, εστιάζουμε σε λάθος σημείο.
Στην συνάντησή μας θα απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις.
Θα κατανοήσουμε πού τελικά χρειάζεται να εστιάζουμε για να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Θα συναντήσουμε τον ιδανικό εαυτό μας για να μπορούμε να ελκύσουμε τον ιδανικό σύντροφο ή να βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα σχέση.
Ελίνα Σιακαντάρη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
M.Sc. Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας
Περιγραφή
Βασικό συστατικό μιας υγιούς σχέσης είναι η ύπαρξη ορίων, δηλαδή κανόνων που προφυλάσσουν κάθε μέλος. Η ύπαρξη ορίων μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.
Σκοπός του Βιωματικού αυτού Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται και οριοθετούνται απέναντι στους άλλους. Μέσα από το Εργαστήρι αυτό, θα μάθουν:
Τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται τα όρια.
-Να αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οριοθετούνται στις σχέσεις με τους άλλους.
-Να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ως αποτέλεσμα της οριοθέτησης των άλλων.
-Να βρίσκουν νέους τρόπους να σχετίζονται.
-Να επιλέγουν πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και οριοθέτησης.
Eλένη Καραπάλη
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Περιγραφή
Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και γνωρίζοντας, πώς να υποστηρίζουμε και να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, ελευθερώνουμε παλιές εξαρτήσεις- πεποιθήσεις και οδηγούμαστε προς το χτίσιμο νέων καινούριων υγιών σχέσεων με οριοθετημένα θεμέλια που διέπονται από κατανόηση, σεβασμό, αποδοχή και αγάπη!!!
Σε αυτό το Βιωματικό Εργαστήρι, χρησιμοποιείται ως εργαλείο η Ανασυνδυασμένη- Εκλεκτική Συμβουλευτική και οι προσεγγίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Μάνος Αμανάκης
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική BSc Psychology
Περιγραφή
Γιατί μια σχέση που ίσως κάποτε υπήρξε πηγή βαθιών συναισθηματικών εμπειριών και ευχαρίστησης απέκτησε χαρακτηριστικά έντονης προσκόλλησης;
Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτόμαστε από πρόσωπα, συνήθειες {όπως π.χ. οι βουλιμικές διαταραχές και το κάπνισμα} και αντικείμενα σε σημείο που να γίνονται το επίκεντρο ολόκληρης της ζωή μας; Από την άλλη, πόσες φορές βρεθήκαμε στην δύσκολη θέση να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από μια προσκόλληση ή εξάρτηση {δίαιτες ή διακοπή καπνίσματος}, αλλά όσο αντιστεκόμαστε τόσο τα δεσμά έσφιγγαν περισσότερο με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια αόρατη φυλακή;
Αν το άτομο σε μία ή περισσότερες φάσεις της ψυχολογικής ανάπτυξης του, βίωσε στερήσεις και ελλείψεις και οι μεταβάσεις-αποχωρισμοί δεν έγιναν με ολοκληρωμένο τρόπο, πιθανώς μέσα από την προσκόλληση ή την εξάρτηση να αναζητήσει-μάταια όμως-να ικανοποιήσει εκείνες τις πρωταρχικές ανεκπλήρωτες ανάγκες, που στην συνέχεια απωθήθηκαν. . .
Στο σεμινάριο αυτό θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την απελευθέρωση από τις προσκολλήσεις, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές βαθιές ανάγκες μας που κρύβονται κάτω από αυτές, και με αυτό τον τρόπο, θα αποδυναμώσουμε τους μηχανισμούς που τις αναπαράγουν.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία από τη Θεραπεία Gestalt την Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση και την Ανασυνδυασμένη Ψυχοθεραπεία.
Ανδριάννα Γεροντή
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική BSc Psychology
Έρρικα Δαρδάγου
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Περιγραφή
Τελικά εκείνος έρχεται ή εσύ τον κρατάς;
Μήπως κάτι έχει μείνει ανολοκλήρωτο;
Μήπως κάτι δεν προλάβατε να πείτε ο ένας στον άλλον ή μήπως κάτι δεν έχει ακούσει ο ένας απ’ τον άλλον;
Ένα ευχαριστώ… ένα συγνώμη.. ένα σ’ αγάπησα πολύ;
Φράσεις όπως:
Ήσουν ό,τι καλύτερο υπήρχε στην ζωή μου και λυπάμαι πολύ που δεν στο αναγνώρισα όταν έπρεπε…
Όπως και αν ήρθαν τα πράγματα μεταξύ μας, θα ήθελα να ξέρεις πόσο πολύ σε αγάπησα και πως θα έχεις πάντα μια θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου…
Λυπάμαι που έφυγες νωρίς και δεν είχα την ευκαιρία να σου πω…
Αυτά και χιλιάδες άλλα λόγια που δεν πρόλαβες να πεις… που δεν είχες την ευκαιρία να εκφράσεις.. θα μπορέσουν τώρα να ειπωθούν και ¬παράλληλα να απαντήσουν από εκεινον/η..
Μια απάντηση για την οποία περίμενες καιρό…
Όσα δεν λέει το στόμα σου, τα εκφράζει το σώμα σου και τα κοιτάζει η ψυχή σου!!!
Ζέτα Νικολάϊτσουκ
Εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια της Άμεσης Προσωπικής Μεταμόρφωσης
Θεραπεύτρια της Ανασυνδυασμένης Εκλεκτικής Συμβουλευτικής
Περιγραφή
Έχεις σχέση;
Αν απάντησες «όχι», τότε πολύ πιθανόν να σκέφτηκες την ερωτική σχέση και ίσως αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί αυτόν τον καιρό.
Αν απάντησες «ναι», τότε θα περάσω στην δεύτερη ερώτηση:
Τί ποιότητα σχέσης έχεις; Είσαι ικανοποιημένη/-ος από τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου;
Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τότε τί θα άλλαζες; Τί είναι αυτό που δεν σε ικανοποιεί;
Μήπως σου λείπει ο σύντροφος από την ζωή, ακόμα και αν υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο δίπλα σου, όμως και πάλι νιώθεις μόνη/-ος;
Μήπως αναρωτιέσαι πώς κάποιοι καταφέρνουν να έχουν αρμονία στην ζωή τους και σε κατακλύζουν συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, ζήλιας ή θυμού;
Είτε θέλουμε να αναπτύξουμε νέες σχέσεις, είτε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από τα θεμέλια.
Τα θεμέλια δεν είναι άλλα από τον ίδιο τον εαυτό μας!
Πολλές φορές ζητάμε μία ιδανική σχέση, έναν ιδανικό σύντροφο, όμως έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς ιδανικοί;
Ο ιδανικός σύντροφος και η ιδανική σχέση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους περισσότερους ανθρώπους για να στραφούν στην αυτογνωσία και για να αναρωτηθούν:
Πολλές φορές ξέρουμε πολύ καλά τί δε θέλουμε και δεν λέμε αυτό που θέλουμε ακριβώς, εστιάζουμε σε λάθος σημείο.
Στην συνάντησή μας θα απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις.
Θα κατανοήσουμε πού τελικά χρειάζεται να εστιάζουμε για να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Θα συναντήσουμε τον ιδανικό εαυτό μας για να μπορούμε να ελκύσουμε τον ιδανικό σύντροφο ή να βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα σχέση.
Ελίνα Σιακαντάρη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
M.Sc. Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας
Περιγραφή
Βασικό συστατικό μιας υγιούς σχέσης είναι η ύπαρξη ορίων, δηλαδή κανόνων που προφυλάσσουν κάθε μέλος. Η ύπαρξη ορίων μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια και εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση.
Σκοπός του Βιωματικού αυτού Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται και οριοθετούνται απέναντι στους άλλους. Μέσα από το Εργαστήρι αυτό, θα μάθουν:
Τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται τα όρια.
-Να αναγνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οριοθετούνται στις σχέσεις με τους άλλους.
-Να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ως αποτέλεσμα της οριοθέτησης των άλλων.
-Να βρίσκουν νέους τρόπους να σχετίζονται.
-Να επιλέγουν πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και οριοθέτησης.
Μάνος Αμανάκης
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική BSc Psychology
Περιγραφή
Γιατί μια σχέση που ίσως κάποτε υπήρξε πηγή βαθιών συναισθηματικών εμπειριών και ευχαρίστησης απέκτησε χαρακτηριστικά έντονης προσκόλλησης;
Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις εξαρτόμαστε από πρόσωπα, συνήθειες {όπως π.χ. οι βουλιμικές διαταραχές και το κάπνισμα} και αντικείμενα σε σημείο που να γίνονται το επίκεντρο ολόκληρης της ζωή μας; Από την άλλη, πόσες φορές βρεθήκαμε στην δύσκολη θέση να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από μια προσκόλληση ή εξάρτηση {δίαιτες ή διακοπή καπνίσματος}, αλλά όσο αντιστεκόμαστε τόσο τα δεσμά έσφιγγαν περισσότερο με αποτέλεσμα να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια αόρατη φυλακή;
Αν το άτομο σε μία ή περισσότερες φάσεις της ψυχολογικής ανάπτυξης του, βίωσε στερήσεις και ελλείψεις και οι μεταβάσεις-αποχωρισμοί δεν έγιναν με ολοκληρωμένο τρόπο, πιθανώς μέσα από την προσκόλληση ή την εξάρτηση να αναζητήσει-μάταια όμως-να ικανοποιήσει εκείνες τις πρωταρχικές ανεκπλήρωτες ανάγκες, που στην συνέχεια απωθήθηκαν. . .
Στο σεμινάριο αυτό θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την απελευθέρωση από τις προσκολλήσεις, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές βαθιές ανάγκες μας που κρύβονται κάτω από αυτές, και με αυτό τον τρόπο, θα αποδυναμώσουμε τους μηχανισμούς που τις αναπαράγουν.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία από τη Θεραπεία Gestalt την Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση και την Ανασυνδυασμένη Ψυχοθεραπεία.
Ανδριάννα Γεροντή
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική BSc Psychology
Αγγελική Πολυχρόνου
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Περιγραφή
Τελικά εκείνος έρχεται ή εσύ τον κρατάς;
Μήπως κάτι έχει μείνει ανολοκλήρωτο;
Μήπως κάτι δεν προλάβατε να πείτε ο ένας στον άλλον ή μήπως κάτι δεν έχει ακούσει ο ένας απ’ τον άλλον;
Ένα ευχαριστώ… ένα συγνώμη.. ένα σ’ αγάπησα πολύ;
Φράσεις όπως:
Ήσουν ό,τι καλύτερο υπήρχε στην ζωή μου και λυπάμαι πολύ που δεν στο αναγνώρισα όταν έπρεπε…
Όπως και αν ήρθαν τα πράγματα μεταξύ μας, θα ήθελα να ξέρεις πόσο πολύ σε αγάπησα και πως θα έχεις πάντα μια θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου…
Λυπάμαι που έφυγες νωρίς και δεν είχα την ευκαιρία να σου πω…
Αυτά και χιλιάδες άλλα λόγια που δεν πρόλαβες να πεις… που δεν είχες την ευκαιρία να εκφράσεις.. θα μπορέσουν τώρα να ειπωθούν και ¬παράλληλα να απαντήσουν από εκεινον/η..
Μια απάντηση για την οποία περίμενες καιρό…
Όσα δεν λέει το στόμα σου, τα εκφράζει το σώμα σου και τα κοιτάζει η ψυχή σου!!!
Ζέτα Νικολάϊτσουκ
Εκπαιδεύτρια και θεραπεύτρια της Άμεσης Προσωπικής Μεταμόρφωσης
Θεραπεύτρια της Ανασυνδυασμένης Εκλεκτικής Συμβουλευτικής
Περιγραφή
Έχεις σχέση;
Αν απάντησες «όχι», τότε πολύ πιθανόν να σκέφτηκες την ερωτική σχέση και ίσως αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί αυτόν τον καιρό.
Αν απάντησες «ναι», τότε θα περάσω στην δεύτερη ερώτηση:
Τί ποιότητα σχέσης έχεις; Είσαι ικανοποιημένη/-ος από τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου;
Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι, τότε τί θα άλλαζες; Τί είναι αυτό που δεν σε ικανοποιεί;
Μήπως σου λείπει ο σύντροφος από την ζωή, ακόμα και αν υπάρχει ένα φυσικό πρόσωπο δίπλα σου, όμως και πάλι νιώθεις μόνη/-ος;
Μήπως αναρωτιέσαι πώς κάποιοι καταφέρνουν να έχουν αρμονία στην ζωή τους και σε κατακλύζουν συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, ζήλιας ή θυμού;
Είτε θέλουμε να αναπτύξουμε νέες σχέσεις, είτε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από τα θεμέλια.
Τα θεμέλια δεν είναι άλλα από τον ίδιο τον εαυτό μας!
Πολλές φορές ζητάμε μία ιδανική σχέση, έναν ιδανικό σύντροφο, όμως έχουμε αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς ιδανικοί;
Ο ιδανικός σύντροφος και η ιδανική σχέση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους περισσότερους ανθρώπους για να στραφούν στην αυτογνωσία και για να αναρωτηθούν:
Πολλές φορές ξέρουμε πολύ καλά τί δε θέλουμε και δεν λέμε αυτό που θέλουμε ακριβώς, εστιάζουμε σε λάθος σημείο.
Στην συνάντησή μας θα απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις.
Θα κατανοήσουμε πού τελικά χρειάζεται να εστιάζουμε για να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Θα συναντήσουμε τον ιδανικό εαυτό μας για να μπορούμε να ελκύσουμε τον ιδανικό σύντροφο ή να βελτιώσουμε την ήδη υπάρχουσα σχέση.
Έμιλυ Ανδρέου Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Έρρικα Δαρδάγου Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Περιγραφή
Σκέφτηκες ποτέ πως η ζωή μας, το ΜΕΛΛΟΝ μας μπορεί να καθοριστεί /καθορίζεται από ένα και μόνο πράγμα : από το πόσο ΠΑΡΟΝ είναι το ΠΑΡΕΛΘΟΝ μας;!
Ένα σου κλάμα που δεν άκουσε κανείς ή σιγαστηκε μ’ένα’ μη γκρινιαζεις’…
Ένας φόβος σου που αγνοήθηκε ή ακυρώθηκε μ’ένα σκέτο ‘μη φοβάσαι!’…
Ενα σου γεύμα που δεν έλαβες στην ώρα του ή έλαβες απλά διεκπεραιωτικά …
Μια αγκαλιά που άργησε ή που δεν πήρες, καν, τη στιγμή που τη χρειάστηκες…
Μια απουσία που κανένας δεν σου εξήγησε ή μια παρουσία που πιο πολύ με απουσία έμοιαζε.
Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, είχαμε ανάγκη, λαχταρήσαμε, ζητήσαμε ή δεν τολμήσαμε καν να ζητήσουμε… Τόσα και τόσα που, ως παιδιά, δεν πήραμε ή πήραμε με λάθος τρόπο και που ακόμα, αν και ενήλικες χρόνια πια τώρα, σαν παιδιά μας κάνουν να κλαίμε, να πονάμε, να δυσπιστούμε, να παραπονιόμαστε, να φοβόμαστε, να κλεινόμαστε, ν’αποσυρόμαστε, να ντρεπόμαστε, να φοβόμαστε ή μάταια ν’ αποζητάμε με λάθος τρόπο, σε λάθος σχέσεις, από λάθος ανθρώπους.
Κι αν κάτι, έστω, ΤΟΤΕ ήταν αλλιώς, ίσως ΣΗΜΕΡΑ να’ ταν όλα αλλιώς. Αλλά κι αν ΣΗΜΕΡΑ αλλάξει(Σ) έστω και κάτι, ίσως να’ναι όλα αλλιώς ΑΥΡΙΟ.
Σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι, μπορείς να κάνεις τη δική σου ΑΛΛΑΓΗ. Θα έχεις τη δυνατότητα να ξαναχτίσεις κομμάτια από την προσωπική σου ιστορία, όπως τα ήθελες και τα είχες πραγματικά ανάγκη, ανακτώντας τις δυνάμεις του ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού, για μια ζωή με εμπιστοσύνη, ασφάλεια, αποδοχή, σύνδεση και αγάπη.
Με οδηγό την Ανασυνδυασμένη Εκλεκτική Συμβουλευτική και τις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες θεωρητικές, πρακτικές και βιωματικές προσεγγίσεις της ως εργαλεία, έχεις την ευκαιρία να βιώσεις βαθιά πώς μια αλλαγή στον Ενεστώτα σου, μπορεί να εμποδίσει πια το(ν) Αόριστο να καθ-ορίζει το ΜΕΛΛΟΝτα σου.
Ελένη Καραπάλη
Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική
Περιγραφή
Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε. Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας και γνωρίζοντας, πώς να υποστηρίζουμε και να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, ελευθερώνουμε παλιές εξαρτήσεις- πεποιθήσεις και οδηγούμαστε προς το χτίσιμο νέων καινούριων υγιών σχέσεων με οριοθετημένα θεμέλια που διέπονται από κατανόηση, σεβασμό, αποδοχή και αγάπη!!!
Σε αυτό το Βιωματικό Εργαστήρι, χρησιμοποιείται ως εργαλείο η Ανασυνδυασμένη- Εκλεκτική Συμβουλευτική και οι προσεγγίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Τα Βιωματικά Εργαστήρια πραγματοποιούνται Δια Ζώσης στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. Λεωφ. Κηφισίας 125-127 (Cosmos Center 3ος Όροφος).
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
Η Διημερίδα θα διεξαχθεί Διαδικτυακά και Δια Ζώσης και θα πραγματοποιηθεί Σάββατο στο ξενοδοχειο The Golden Age Hotel of Athens (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα 115 28 – αιθουσα ΣΕΙΡΗΝΕΣ 2) και Κυριακή στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. Λεωφ. Κηφισίας 125-127.)
Για την παρακολούθηση της Διημερίδας θα χρειαστεί να κάνετε τραπεζική κατάθεση αναγράφοντας το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, τη λέξη ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ καθώς και την ένδειξη ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ή ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ για την ημέρα του Σαββάτου, ανάλογα με την επιθυμία σας. Ενώ για την Κυριακή όλα τα βιωματικά εργαστήρια θα διεξαχθούν ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ.
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα στοιχεία τραπέζης, ώστε να προχωρήσετε στην πληρωμή του ποσού με το οποίο θα γίνει η ολοκλήρωση της εγγραφής σας.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ :
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΝΙΚΗ
IBAN: GR 65 0110 4160 0000 4163 4239 721
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN: GR2801710410006041149005153
ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK
IBAN: GR 88 0260 0920 0001 6020 0099 132
ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK
IBAN: GR77 0140 3490 3490 0200 2010 513
Δικαιούχος: ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. Γεροντή Ανδριάννα
*Μετά την κατάθεση του ποσού, θα χρειαστεί να μας στείλετε το αποδεικτικό πληρωμής στο info@kethesy.gr, ώστε να οριστικοποιηθεί η εγγραφή σας.
Επιπλέον η εγγραφή μπορεί να γίνει στο κέντρο του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. (COSMOS BUSINESS CENTER – Λ. Κηφισίας 125-127, Αθήνα ) Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-22:00.
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
Φόρμα Ενδιαφέροντος: https://bit.ly/3wGZ3CO
ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Τα Βιωματικά Εργαστήρια επαναλαμβάνονται, στην ίδια μέρα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε περισσότερα από ένα.
Παρακαλώ επιλέξτε:
Βιωματικά Εργαστήρια και ώρα για την οποία ενδιαφέρεστε για το καθένα από αυτά και αποστείλετε μας email, ώστε να ελέγξουμε τη διαθεσιμότητα και να σας ενημερώσουμε για την κράτηση σας.
Δηλώστε ενδιαφέρον στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
Φόρμα ενδιαφέροντος: https://bit.ly/3wEsFAO