27 Αυγ 2018
Το πραγματικο αρσενικο είναι μονογαμικο!

ΑΠΟ: Ανδριάνα Γεροντή

ΑΡΘΡΑ / ΚΕΙΜΕΝΑ

Comments: Δεν υπάρχουν Σχόλια

«Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό» – ποια είναι η άποψη της σύγχρονης ψυχολογίας;

«Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό» – διαπίστωσε ο πατέρας της Ψυχανάλυσης ο Σίγκμουντ Φρόυντ το 20ο αιώνα, αφήνοντας με την άποψη αυτή πολλά ερωτήματα για περαιτέρω μελέτη.

Συμπίπτουν οι απόψεις της σύγχρονης ψυχολογίας με την άποψη του Σιγκμουντ Φρουντ;

Συνδέεται ο ανδρισμός με την μονογαμία;

Η συστημική – ή αλλιώς οικογενειακή ψυχοθεραπεία μελετώντας το οικογενειακό σύστημα, υποσιτίζει ότι σε μια οικογένεια απατάει ο αδύναμος κρίκος, αυτός που δεν έχει την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσει μια δυσκολία στην σχέση του και βρίσκει τον εύκολο τρόπο να τριγωνοποιηθει, να βρει εκτόνωση της πίεσης και της ρουτίνας της νόμιμης σχέσης σε κάτι έξω από το σύστημα του.

Ο άνδρας που απατάει δηλαδή είναι ο άντρας που όταν υπάρχει μια δυσλειτουργία στην σχέση του, θα απιστήσει λόγου της αδυναμίας του να λύσει τα προβλήματα αυτής της σχέσης και φτάνοντας πολλές φορές στην παθολογία της διπλής ζωής, ανήμπορος να κοιτάξει την αλήθεια στα μάτια.

Είναι ο συναισθηματικά ασταθής άνδρας, ο άνδρας ο εγωιστής, ο ατομιστής που δεν σκέφτεται τον άλλον και τις συνέπειες των πράξεων του. Ο συναισθηματικά ανώριμος άνδρας, με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και έλλειψη ενσυναίσθησης, που δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες μιας κατάστασης που νοσεί και ως ανώριμο παιδί,πιστεύει ότι όλα επιτρέπονται.

Όλη αυτή η περιγραφή του πολυγαμικού άνδρα, απέχει χιλιόμετρα από την εικόνα του πραγματικού αρσενικού – του σταθερού αρσενικού, που προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια σε μια γυναίκα.Του δυναμικού αρσενικού που ξέρει τι θέλει και πώς να το διεκδικεί,  που αναλαμβάνει τις ευθύνες της ζωής του, ξεκαθαρίζει τις δύσκολες καταστάσεις και μπορεί να καταφέρει τα πάντα!

Πόσο εύκολος είναι όμως ο ρόλος του «απόλυτου αρσενικού» σε μια δυτική κοινωνία με τόσο αυστηρά κριτήρια ανδρισμού; Σε μια κοινωνία οπού η αξία του άνδρα μετριέται με τις σεξουαλικές του επιδώσεις και που το μόνο που του επιτρέπεται, είναι να είναι δυνατός, να καταπιέζει τα συναισθήματα του και να συντηρεί ψεύτικα κατασκευάσματα όπως η εικόνα του «καλού οικογενειάρχη» σε ένα κυνήγι της κοινωνικής αποδοχής που στην ουσία είναι ένα κυνήγι της αποδοχής της μητέρας του, που προφανώς δεν είχε ποτέ…

Ποιο είναι τελικά το τίμημα αυτού του τρελού παιχνιδιού; Αυτού του ψεύτικου ανδρισμού;

Υπάρχει ένα αυστηρό και κακοποιητικό κοινωνικό σύστημα που σαν να συντηρεί μια αρρώστια μέσα από την ψευτιά. Έχει ορίσει τον ρόλο του άνδρα και τον έχει βάλει να συμμετέχει σε ένα αδιάκοπο αγώνα της απόδειξης του ανδρισμού του από τον οποίο βγαίνει πάντα χαμένος, πληρώνοντας ως τίμημα είναι τη μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος..την απώλεια του ίδιου του, του εαυτού.

Όσο περισσότερο κυνηγάει το «κατασκεύασμα – ανδρισμού» που του έχουν βάλει στο κεφάλι, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τον εαυτό του και χάνεται.                                                     Αυτό συνεχίζεται μέχρι τη τελική πτώση, οπού φτάνοντας στην μέση ηλικία, εκεί που «έχουν περάσει τα χρόνια» και έρχεται ο απολογισμός και ο λογαριασμός της ζωής του. Εκεί, όπου έχει κουραστεί και βιώνει ένα εσωτερικό κενό νιώθοντας ότι μέσα από όλα αυτά δεν κατάφερε να ευτυχίσει, δεν κατάφερε να ζήσει και το μόνο που κατάφερε είναι να γίνει αιχμάλωτος της δημιουργίας του!  Και τότε συνειδητοποιεί ότι είναι πλέον αργά…

Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την εκτέλεση των κοινωνικών επιταγών από το σημερινό άνδρα ο οποίος μαθαίνει διαρκώς πως να μην είναι ο εαυτός του                                                             και στην ουσία πώς να μην ζει!

Ποια είναι η αλήθεια για τον πολυγαμικό άνδρα; Τι κρύβεται πίσω από την εικόνα αυτού του «αδύναμου» άνδρα;

Η αλήθεια για τον πολυγαμικό άνδρα είναι μια. Είναι ο άνδρας που δεν αγαπήθηκε, που δεν έχτισε τον ασφαλή δεσμό με την μητέρα του ως παιδί και έτσι ως ενήλικας βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο αναζήτησης αυτής της μητέρας στον πρόσωπο των γυναικών που αλλάζει διαρκώς. Ο άνδρας που δεν αισθάνθηκε την άνευ ορών αποδοχή της μητέρας του και που δεν μπορεί να είναι πιστός σε μια γυναίκα, γιατί υποσυνείδητα είναι σε μόνιμη εσωτερική αναζητητή αυτής της μητέρας, αυτής της αποδοχής, αυτής της αγάπης. Αναζητάει κάτι ανύπαρκτο στην ουσία, κάτι που δεν βρίσκει και δεν πρόκειται να βρει πουθενά ψάχνοντας απλά την μητέρα που ποτέ δεν είχε!

Η πολυγαμία ενός άνδρα δεν είναι τίποτα άλλο πάρα ένα αδιάκοπο κυνήγι της αποδοχής και της αγάπης μιας γυναίκας. Φυσικά ο άνδρας δεν το κάνει συνειδητά όλο αυτό, δεν κατανοεί καν γιατί λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η πολυγαμία του δεν είναι πάρα ένας υποσυνείδητος τρόπος να ζητήσει και να βρει αυτό που δεν είχε ποτέ ως παιδί και έτσι εξακολουθεί να το ψάχνει ως ενήλικας με ένα τρόπο λανθασμένο και ακραίο.

Συνοψίζοντας τα λέγαμε ότι ναι – το απόλυτο αρσενικό είναι μονογαμικό, αλλά είναι και το αρσενικό που είχε την τύχη να αγαπηθεί πραγματικά!

Πόσοι άνδρες όμως στην κοινωνία μας είχαν το προνόμιο να αγαπηθούν με αυτόν τον τρόπο;

Η απάντηση είναι, ελάχιστοι… Έτσι η πολυγαμία ενός άνδρα δεν είναι μόνο υπόθεση του ίδιου του άνδρα, αλλά και υπόθεση της γυναίκας που δεν τον αγάπησε…

Γιατί ο άνθρωπος δεν γεννιέται πιστός η άπιστος. Είναι η αγάπη που τον μαθαίνει να είναι πιστός!

Sylvia Gogiyska – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια με Εξειδίκευση στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία,

Οικογενειακή Σύμβουλος με Ειδίκευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία

ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με την ψυχολογία;
Ποτέ δεν είναι αργά!
Σπούδασε Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία
Μετεκπαίδευση στη Ανασυνδυασμένη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Εξειδίκευση στη Ανασυνδυασμένη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία