fbpx

Πότε η αποτυχία στις εξετάσεις επηρεάζει την αυτοπεποίθηση σε όλη τη ζωή

Aναγνώστριά μας ρωτά:

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 18 ΕΤΩΝ ΕΔΩΣΕ ΠΑΝΕΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΥ

 

ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΗΓΕ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΩ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΒΓΑΛΕ 9.5 ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 10.9 ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Η ΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ

 

ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ;

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 

Στο ερώτημά σας απαντά η  Γεροντή Ανδριάννα Συστημική Θεραπεύτρια – Συντονίστρια ομάδων του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ.

Καταρχήν σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας το πρόβλημα σας και συγχαρητήρια γιατί φαίνεται πως είστε δίπλα στο παιδί σας και ενδιαφέρεστε για εκείνο πραγματικά.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πανελλήνιες εξετασεις, είναι απο τις μεγαλύτερες μορφές πίεσης, στη ζωή ενός παιδιού και έχει να κάνει σε πολυ μεγάλο βαθμό με το πως βλέπει το κάθε παιδί την αποτυχία όπως και τη σημαίνει για το ίδιο η επιτυχία. Τι στόχους εξυπηρετεί και για ποιον την χρειάζεται.

 

Σημαντικός παράγοντας εδώ, είναι η προσδοκία των γονέων, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο, χρήμα και στήριξη στο παιδί με μοναδικό αντάλλαγμα την επιτυχία του. Όπως καταλαβαίνεται η πίεση για το παιδί είναι διπλή. Απο τη μία η δική του ανάγκη σε σχέση με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του, σε σχέση με τους συμφοιτητές του και απο την άλλη η προσδοκία των γονιών, απο τους οποίους το παιδί έχει ανάγκη να είναι αρεστό, αποδεκτό και αγαπητό.

 

Η αποτυχία λοιπόν στις εξετάσεις για τα περισσότερα παιδιά, είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο, το οποίο μέσα του εμπεριέχει απόρριψη, αποτυχία, ανεπάρκεια και χίλια δυο άλλα συναισθήματα τα οποία το παιδί δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει απο την προσωπικότητα και την προσωπική του αξία, με αποτέλεσμα να αισθάνεται αποτυχημένο και ανεπαρκή και αυτήν την αποτυχία και ανεπάρκεια, κουβαλάει και στην υπόλοιπη ζωή του .Απο την αυτοπεποίθηση με την οποία πηγαίνει  σ ένα interview για δουλειά μέχρι την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, όσον αφορά  τις συντροφικές του σχέσεις.

 

Αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος  φτάνει το παιδί σε σημείο  να ξεχνά  τελείως τα θετικά του στοιχεία και να επικεντρώνεται μόνο στα αρνητικά, με αποτέλεσμα να οδηγείται  στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία της αποτυχίας.

 

Μια σημαντική βοήθεια λοιπόν, που μπορείται να δώσετε στο παιδί σας, είναι η επιβεβαίωση πως ότι και αν κατάφερε και όπως και αν ήρθαν τα πράγματα, εκείνο  εξακολουθεί να είναι πάντα αποδεκτό και αγαπητό γι’αυτο που είναι και γι’αυτό που μπορεί. Έτσι μαθαίνει να διαχειρίζεται και το ίδιο την αποτυχία δεδομένου πως πρώτα εσείς οι ίδιοι την έχετε αποδεχτεί.

 

Εξηγήστε του πως για εσάς είναι πάντα ένα επιτυχημένο παιδί που κόπιασε πολύ για αυτό που ήθελε και πως πολλές φορές συμβαίνει το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο των προσδοκιών μας, αλλά εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μην το βάζουμε κάτω, να μην παραδίδουμε τα όπλα και να εξακολουθούμε να προσπαθούμε για να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στουςστόχους και τα όνειρα μας.

 

Δείξτε του πως για εσάς, εκείνο που είναι πιο σημαντικό απο όλα, είναι να είναι εκείνο καλά και ευτυχισμένο και πως όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, όπως επίσης πως αν εκείνο θέλει κάτι πολύ θα βρεί σίγουρα έναν δρόμο να το καταφέρει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

 

Τονίστε του τα θετικά του στοιχεία, τα δυνατά του σημεία και ρωτήστε το, τι έμαθε μέσα απο αυτή του την εμπειρία και πως αυτή τη γνώση θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για μια επόμενη φορά.

 

Επίσης όσον αφορά στο θέμα που έχετε εντοπίσει,  την απομνημόνευση με διάρκεια όπως αναφέρατε, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό γιατί πιθανόν  να υπάρχει κάποιας μορφής μαθησιακό θέμα, το οποίο με την κατάλληλλη δουλειά θα μπορούσε να διορθωθεί, ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στο παιδί.

 

Εν κατακλείδι, χρειάζεται να γνωρίζετε πως η στήριξη η αγάπη και η αποδοχή των γονέων για αυτό ακριβώς που είναι και μπορεί το παιδί, είναι εκείνη που του χαρίζε αυτοπεποίθηση, που παίρνει το άγχος απο επάνω του και του χαρίζει την αληθινή ευτυχία.

Πηγή: https://boro.gr/137188/to-paidi-moy-enw-diavaze-den-petyxe-stis-eksetaseis-giati/

Ανδριάννα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική

 

Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με την ψυχολογία;
Ποτέ δεν είναι αργά!
Σπούδασε Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μετεκπαίδευση στην Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.